Kwekerij 'De Boschhoeve'

  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Kwekerij de Boschhoeve

Kwekerij ‘De Boschhoeve’ viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Dit jubileum grijpen we aan om allerlei nieuwe en inspirerende activiteiten te ontplooien.
Allereerst willen we tijdens onze markten lezingen van gerenommeerde sprekers aanbieden.

De volgende sprekers hebben al toegezegd:
-       Sneeuwklokjesfeest: op zaterdag 15 febr. de bekende tuinboekenschrijver en voormalig kweker Romke van der Kaa.
-       Lentemarkt: op 19 april tuinarchitect Jacqueline van der Kloet, beroemd vanwege haar vernieuwend gebruik van bloembollen in tuinen en parken.
-       Oogstfair: op 20 september komt vanuit Engeland tuin- en kookboekauteur Sarah Raven, ook bekend van tuinprogramma’s van de BBC.

Dan is onze pluktuin dit jaar al vanaf april geopend. In het najaar van 2013 zijn er duizenden tulpen aangeplant, in allerlei kleuren en vormen. De liefhebbers kunnen hier zelf plukken en een super vers tulpenboeket naar eigen keus samenstellen.
Jubileumactie: wij hebben de standhouders gevraagd om tijdens de markten van hun best verkochte plant of product een leuke aanbieding te maken. Uiteraard doen wij daar zelf met onze planten van harte aan mee.
Feestelijke gedekte tafel’: tijdens de Gladiolen en Zomerbollenweekenden in augustus vindt er een meer dan unieke expositie van Bert Loman plaats in onze kleine schuur. Meer informatie en inspirerende foto’s zijn te vinden onder het kopje Tuinmarkten.
 

 

De kwekerij bestaat sinds 1989 en biedt een eigentijds assortiment vaste planten, bijzondere heesters en een ruime collectie kleinbloemige clematissen. Als extra specialiteit worden vele soorten bollen op de pot gekweekt. In het kader van het beroemde Sneeuwklokjesfeest is er keus uit een uitgebreide collectie voorjaarsbloeiende bolgewassen. En tijdens de Dahlia- en Zomerbollendagen is er keus uit vele soorten zomerbollen op de pot, zoals bijzondere dahlia’s, Eucomissoorten, Tulbaghia’s, Agapanthus, Begonia, Belamcanda en Rhodohypoxis.
Naast de kwekerij zijn er moederplantenbedden aangelegd, waar u de vaste planten in volle wasdom kunt zien groeien en bloeien.
In de tuinwinkel kunt u terecht voor handgesmeed en onverwoestbaar tuingereedschap van Sneeboer, vorstbestendige potterie, sierlijke bleekpotten uit Friesland, tuinhandschoenen, Engelse Haws gieters, tuinkaarten en zaden van bloemen, kruiden en decoratieve groenten.

01 Kwekerij-1 DLO 0035

Bleekpotten 

Al vanaf de start van onze decoratieve moestuin (in 1997) hebben we veel plezier van enkele prachtige aardewerken bleekpotten. Deze worden met de hand gemaakt door pottenbakkerij Slingerhaan uit Friesland. Ze zijn verkrijgbaar in 3 verschillende modellen.
Deze potten, bleek- of forceerpotten genaamd, worden al sinds eeuwen in de moestuin gebruikt om groenten te bleken of te vervroegen. Bekende voorbeelden zijn het bleken van zeekool (Crambe maritima) en asperges of het vervroegen van de rabarberteelt.
De potten zijn zo mooi, dat we ze na gebruik (in het voorjaar) gewoon op de groentebedden laten staan.
Behalve bleekpotten maakt Slingerhaan ook nog zgn. sla-cloches. Dit zijn kleine aardewerken cloches, naar oud Frans model gemaakt. Ze kunnen worden gebruikt om molsla te kweken, of om andijvie te bleken.
Tenslotte hebben we van deze pottenbakkerij ook diverse modellen potten voor terrasplanten in de collectie, alsmede nestpotten van aardewerk, voor o.a. mezen, mus en spreeuw.

 02 bleekpotten  TVN9299

De kwekerij op stap

U vindt ons op diverse tuinmarkten:
In Nettental (Oirlichen) in DLd. op 22 en 23 febr, op 22 en 23 febr, in de Botanische Tuin Utrecht (Vol van de Bol) op 15 en 16 mrt., de Groenmoesmarkt in Oirschot op 23 mrt., op de Imkerijdag in Mariënwaerdt op 29 mrt., tijdens het Lenteweekend in Eibergen op 3 en 4 mei, in Arboretum Trompenburg te Rotterdam op 10 en 11 mei en bij de kasteeltuin te Hernen op 7 juni.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anke Pols Telefoon: 0318-633992 of per E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.